vulvodynia.pl
strona główna / zaloguj się lub zarejestruj

Odpowiedz do: Przywitaj się!!:)

wstęp forum Główne Przywitaj się!!:) Odpowiedz do: Przywitaj się!!:)

Martika86
Participant

Hej dziewczyny !!
Mam na imię Marta . Schorzenie to dopadło chyba rónież i mnie .. mam nadzieję ,że przyjmiecie moja skromną osobę do swojego grona . Opiszę swoja historię ..

U mnie zaczeło się to we wrześniu tego roku po treningach na bieżni ( ktoras z dziewczyn chyba nick na lit. W pisała ,że u niej również zaczeło się od treningów na bieżni- odezwij się proszę !!)_. Ból dołu brzucha i kregosłupa na dole plus nieustanne parcie na mocz -pomyslałam infekcja . Bywalo ,że biegałam w nieopowiedniej bieliznie itd . Poszłam do internisty – badania na mocz , krew. Wszystko ok- zadnego stanu zapalnego CRP mniejsze niz ! ,OB 3, mocz idealny .Lekarka wysłała mnie do ginekologa .Po zrobieniu USG stwierdzono ze pekła mi torbiel na jajniku ( wczesniej miałam nagle nie mam ) , dostalam antybiotyk-AZYTROMYCYNA . Wybrałam .. bole jakby ustapily ,ale parcie na pecherz nadal bylo ogromne .Po skonczeniu antybiotyku zaczelo sie straszne palenie calej pochwy ,warg sromowych ud .. nie moglam siedziec spac nic .. W srodku wszystko bylo zaczerwienione jakby ranki – poszlam do ginekologa ponownie myslac ze zlapalam grzybice jakas po antybiotyku . Dostalam leki na grzybice – po zaaplikowaniu ich myslalam ,ze umre ! palenie nie z tej ziemi non stop parcie na pecherz … na dodatek sikalam duzo .. wiecej niz wypiłam ..np danego dnia . Ponownie ginekolog – zmiana lekow ., po ktorych było jeszcze gorzej ..w koncu wyprosilam sie o wymaz z pochwy i cewki bo mocz i wyniki krwi byly idealne . Nic nie wyszlo .Ginekolog ponownie skierowal mnie do internisty -dostalam DOXYCYLINĘ . Po niej wszystko sie pogorszylo -nie bylam w stanie nawet chodzic bol kosci ogonowej , palace posladki ,uda z tylu cala pochwa i parcie na pecherz. Jednak sprawdzajac opinie o labolatorium – postanowiłam zrobi nadanie na wlasna reke gdzies gdzie jest to pewne . Poszperałam w internecie zrobiłam na ul lelka – podobno najlepsze bo choduja bakterie i grzyby na wielu podłżach . I wyszlo !! E coli w pochwie i w cewce -liczne i bardzo liczne !! Do tego jakies bacteroides fragilis. Dostalam antybiogram ,dostalam METRONIDAZOL(podobno dzialajacy na te bakterie ).Plus roione globulki z BISEPTOLEM .. tragedia bylo jeszcze gorzej wyladaowalam 3 razy na SORZE . Jednak lekarze rozkladali rece – tu nic nie widac . Pochwa ok – wszystko ladnie . Załamałam się . Zaczelam szukac innych przyczyn – znalazlam to forum . Poszlam do urologa -bo parcie na pocz bylo potezne bylo top dziwne parcie raz cewka raz w okolicy lechtaczki .. i to pieczenie . Urolog mnie zbadał pow ze wg niego jest tu wszystko ok . Ale wysłał mnie do szpitala na UROGRAFIE bo na usg dopatrzyl sie poszerzenia moczowou – myslal ze moze przyczyna jest kamien ktory tam utknal . Niestety urografia nic nie wykazała .Wszystko idealnie . Bylam juz w totalnej depresji . Urolog spojrzal na wymazy z cewki i pochwy – przepisal mi AUGUMENTIN na 14 dni .. .Wyczytalam w internecie ze przyczyna takiego czestomoczu i parcia moze byc uszkodzenie przysadki mózgowej zrobilam badania na hormowy (kiedys mialam podwyzszona prolaktynę -po lekach przeslo ).. okazlo sie ze mam minimalny estriadol od tych biegow na biezni (estradiol zmniejsza intensywny sport a ja potrafilam przebiec 40 km tygodniowo ) . W dodatku WAZOPRESYNA hormon odpowiedzialny za parcie na pecherz i wytwarzanie wiekszej ilosci moczu wyszledl mi niski 1,7 nor,ma 2-8. Nastepny krok endykrynolog – ginekolog . Dal mi masc z estriadolem (moje chormony dzialaly jak u kobiety po menopauxzie a mam31 lat ). Bralam AUGUMENTIN , masc z estradiolem smarowalam 2 razy dziennie …te wszystkie pieczace miejsca ..dostalam tez MAXMIROR globulki . Zaczelo byc lepiej !! Uczucie parcie bylo mniejsze ..pieczenie pomalu sie zmiejszalo .. moglam chodzic i przespac chociaz pol nocy .. Nie wiem czy to antybiotyki mnie tak wyjalowily .. bo przez 1,5 mies wzielam ich masę . Kupiłam PROVAG doustny na odbowe lactobacillusów w pochwie bo na wymazie wyszlo mi calkowity ich brak . Kupilam tez INVAG . Na noc MAXMIROR plus INVAG . W dzien smarowalam ta mascia z estrogenami . Kupiłam tez HYDROVAG by non stop nawilzac te pieczaca pochwę . Bylo lepiej .. moglam siedziec .. Przyszedl OKRES i moj stan znowu tragicznie sie pogorszyl ,, pieczenie bylo nie do wytrzymania .Jakos przetrwalam okres sie skonczyl . Znowu MAXMIRROR w masci smarowalam pochwe . Bylo zle ..i CUD !! W akcie desperacji znalazłam w domowej apteeczce mas ktora dostal kiedys moj syn na Atopowe zapalenie skory nazywala sie PROTOPIC .. zastosowalam i jak reka odjał !! Wszystkie objawy pieczenia pochwy ud .. krocza warg sromowych zniknely , parcie na lechtaczke i pecherz sie wycofały .
Byłam przeszczesliwa !!!! Minęlo 2 tyg .. dostalam zapalenia zatok ..i znow ntybiotyk KLACID . Zapalenie sie wycofuje ale znow zaczynam czuc pieczenie w pochwie -PROTOPIC zostawiam na ostry stan ..Pewnie znow te lactobacillusy ktpore wychodowalam sie wybily przez ten antybiotyk .. stosuje INVAG dopochwowo .. dzis siedze i piecze znow ;/ teraz zostalo mi jeszcze sprawdzenie tej wazopresyny … i szpital na 3 dni ..beda badac jakas osmonalnosc moczu itd …i stwiersdza czy to co mnie meczy (sikanie pieczenie bole ) nie sa przyczyna MOCZÓKi prostej . Jesli nie to bede sie diagnozowac w kierunku volvudynii .ale mi jednak wyszlo COŚ w tych wymazach .. I APELUJE by zymaz zrobic na LELKA . pani Dorota tam choduje na wielu podlożach i nawer najmniejsze licznosci bakteri wykazuje (wiekszosc innych labolatoriów wyzakuje tylko liczne badz bardzo liczne dop jak sa bakterie ).Moze to ktorejs z Was pomoże …
Pisze to by moze w jakis sposob pomóc – moe ktorejs z Was sie to przyda …
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie jak i cale forum , sprobóje jak najszybciej do was dołączyć . I na bieżąco pisać swoje wzloty i upadki .

Marta .

Ostatnia modyfikacja: 20 listopada 2017